Naši “zgodovinarji in geografi”, Eneja Turk, Matej Potočnik, Tosja Turk, Ula Zabukošek in Larisa Špur, ki so se v mesecu februarju udeležili območnih tekmovanj s področja zgodovine in geografije, so osvojili srebrna priznanja.

Območno tekmovanje s področja zgodovine je potekalo 4. februarja 2020 na OŠ Pod goro v Slovenskih Konjicah. V poznavanju prazgodovine na Slovenskem (Prazgodovina na Slovenskem – ob 90. letnici arheoloških izkopavanj dr. Srečka Brodarja v Potočki zijalki) se je na območni ravni pomerilo 65 učencev iz osnovnih šol celjske regije. Našo šolo sta zastopala devetošolca, ENEJA TURK in MATEJ POTOČNIK. Oba učenca sta osvojila srebrni priznanji, Eneji pa se je s četrtim najboljšim rezultatom uspelo uvrstiti na državno tekmovanje, ki bo potekalo v soboto, 14. marca 2020, na OŠ I Murska Sobota. Mateju se je ta uspeh izmuznil le za las, saj sta ga do tja ločili le dve točki.

Zgodovina je naša učiteljica, zato mladim »zgodovinarjem« želim, da jih prebiranje zgodovinskih knjig in člankov še naprej vodi po poti odkrivanja skrivnosti slovenske preteklosti in jih usmerja na pot dobrih odločitev.

Območnega tekmovanja v znanju geografije, ki je potekalo 13. februarja 2020 na OŠ Loče, pa se je udeležilo 70 tekmovalcev osnovnih šol celjske regije. Učenci so se pomerili v znanju o podnebnih spremembah (Podnebne spremembe – opomin narave sedanjim in prihodnjim generacijam človeštva) in v reševanju geografskih nalog na terenu. Našo šolo so zastopali trije učenci: sedmošolca, TOSJA TURK in ULA ZABUKOŠEK, v skupini učencev 6. in 7. razreda ter osmošolka, LARISA ŠPUR, v skupini učencev 8. in 9. razreda.

Med vsemi tekmovalci iz 6. in 7. razreda je največ točk osvojil Tosja Turk. S tem odličnim rezultatom je osvojil srebrno priznanje in se uvrstil na državno tekmovanje v znanju geografije, ki bo potekalo 14. aprila 2020. Odlično poznavanje podnebnih sprememb in veliko iznajdljivosti pri reševanju izzivov na terenu sta pokazali tudi Ula Zabukošek in Larisa Špur, ki sta prav tako osvojili srebrni priznanji.

Učenci so pokazali veliko zanimanja za aktualno geografsko temo, kot so podnebne spremembe. Osveščenost mladih na tem področju je zagotovo ključ do njihovega trajnega odgovornejšega ravnanja do okolja.

VSEM NAŠIM MLADIM ZGODOVINARJEM IN GEOGRAFOM ISKRENO ČESTITAM IN JIM ŽELIM ŠE VELIKO TEKMOVALNIH USPEHOV.

Mentorica zgodovinskega in geografskega krožka: Mateja Bevc