V torek, 8. 6. 2021, smo gostili predstavnike Zavoda VOZIM, ki deluje na področju preventive v prometu in alkoholu ter psihoaktivnih snovi, mladinskega dela ter socialne integracije oseb z manj priložnosti.


Skozi osebne zgodbe invalidov, poškodovancev, želijo prispevati k spodbujanju pozitivnega in zdravega vedenja otrok in mladostnikov.

V sklopu projekta Skupaj umirjamo promet so izvedli delavnico ˝Vozim, vendar ne hodim˝, s poudarkom na problematiki hitrosti.

Osmošolci so v dveh šolskih urah prisluhnili zgodbi ambasadorja Zavoda Vozim Franca Ivenčnika. Predstavil je svojo življenjsko zgodbo, ki jo je zaznamovala prometna nesreča, ki jo je povzročil alkoholiziran voznik. Spregovoril je o nevarnostih, v katere nas lahko zapelje velika želja po hitrosti, ki se lahko pod vplivom alkohola še bolj potencira. Predstavil je tudi življenje invalidov in številne težave, s katerimi se srečujejo.

V drugem delu delavnice so učenci v skupinah izdelovali plakate, s katerimi so izrazili svoj odnos do hitre vožnje, rešitve za zmanjšanje prometnih nesreč zaradi hitrosti ter opozorili na nekatere konkretne težave s prehitro vožnjo v njihovi okolici.

Med delavnico so se učenci lahko sami prepričali o svoji naletni teži v prometni nesreči in poizkusili naletne tehnice, ki preračunajo naletno težo osebe v prometni nesreči pri hitrostih 30 km/h, 50 km/h in 90 km/h. Bili so precej presenečeni nad dejstvom, da se lahko njihova teža z naraščanjem hitrosti kar nekajkrat poveča.

Upamo, da bo tudi ta akcija osveščanja mladostnikov preprečila vsaj kakšno nesrečo s hudimi telesnimi poškodbami.

Učiteljica DKE: Mateja Bevc