TRADICIONALNI SLOVENSKI ZAJTRK IN ČEBELICE

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Slovenske šole in vrtci že nekaj let sredino novembra namenijo dnevu slovenske zdrave hrane, ki ga bolj poznamo kot »TRADICIONALNI SLOVENSKI ZAJTRK. » Na ta dan poteka pouk malo drugače. Učence dodatno osveščamo o zdravi prehrani, s poudarkom na slovenskem zajtrku, kakršnega so imeli nekoč naši predniki. S tem mislimo na hrano, ki je pridelana v domačem okolju in je značilna za našo deželo in naš kraj. Zato nam ta dan kuharice pripravijo zajtrk, ki vsebuje mleko, črn kruh, maslo, med in jabolko. Naši pridni čebelarji pod vodstvom njihovega predsednika Slavka Špura pa nas vedno na ta dan obiščejo, obdarijo s slastnim medom, ki so ga pridelale čebelice iz šolskega čebelnjaka in z zloženkami o čebelah. Na ta način nas seznanijo z zdravilnim pomenom medu in velikim pomenom čebel v naši naravi. Tako je bilo tudi letos. Po slastnem zajtrku je sledil pogovor o zdravi prehrani. V prvi triadi so ga po razredih pripravili pridni čebelarji. Ob 9.15 uri pa je iz šolske jedilnice mogočno zadonela vsem dobro poznana pesem Lojzeta Slaka- ČEBELICE, ki so jo zapeli s pomočjo pevskih zborov vsi učenci in otroci iz vrtca. Da so čebelice res prijateljice, so dokazali še učenci 3.a razreda, ki so izdelali prisrčne čebelice in z njimi presenetili in razveselili predsednika čebelarskega društva.

Galerija

Irena Zevnik