Ob 200-letnici rojstva in 150-letnici smrti geografa in kartografa Blaža Kocena je Društvo učiteljev geografije v sodelovanju z Oddelkom za geografijo Filozofske fakultete Univerze v Ljubljani, Oddelkom za geografijo Filozofske fakultete Univerze v Mariboru, Fakulteto za humanistične študije Univerze na Primorskem, Zvezo geografov Slovenije, Občino Šentjur, Turistično olepševalnim društvom Ponikva in našo šolo organiziralo mednarodni simpozij pod naslovom: »Nazornost pri pouku geografije nekoč, danes in jutri«. Dogodek je potekal pod častnim pokroviteljstvom predsednika RS Boruta Pahorja.

Simpozij je v petek, 10. 9. 2021, potekal v prostorih Filozofske fakultete v Ljubljani. V tem delu se je zvrstilo 13 predavateljev, med katerimi so bili veliki poznavalci Kocenovega življenja in dela ter drugi strokovnjaki s področja geografije. Njihove predstavitve so še utrdile naše prepričanje o Kocenovi veliki vlogi pri razvoju didaktike geografije. Dan se je zaključil z vodenim ogledom razstave na Oddelku za geografijo Filozofske fakultete v Ljubljani.

 

Program se je v soboto nadaljeval v Šentjurju in na Ponikvi. Za udeležence iz Ljubljane je bil organiziran avtobusni prevoz. V dopoldanskem delu programa so si ogledali Zgornji trg v Šentjurju in Ipavčevo hišo, po kosilu pa so z ogledi nadaljevali na Ponikvi. Po ogledu Spominske hiše Blaža Kocena se je v popoldanskem delu Kocenove sobote v prostorih telovadnice naše šole zvrstil drugi niz predavanj, povezanih s poukom geografije danes.

 

Udeleženci so se sprehodili po šolskih hodnikih in si ogledali stalno razstavo o življenju in delu Blaža Kocena ter razstave izdelkov naših učencev, ki so nastale v sklopu Kocenovega projektnega tedna. Ta je pod naslovom Kocen z nami – svet na dlani potekal v spomladanskem času lanskega šolskega leta.

 

Ob tej priložnosti smo otvorili dopolnjen del razstave o Blažu Kocenu, v katerem smo predstavili dr. Jurija Kunaverja in njegovega očeta Pavla Kunaverja. Tako smo dr. Juriju Kunaverju izkazali globoko hvaležnost za vsa njegova prizadevanja in dejanja, s katerimi je pripomogel k raziskovanju življenja in dela Blaža Kocena in h krepitvi zavesti o njegovem velikem pomenu. Hvaležni smo tudi za podarjeno zbirko atlasov, ki je bila last njegovega očeta, Pavla Kunaverja.

 

Zelo uspešno izvedeno Kocenovo soboto so udeleženci Kocenovega simpozija zaključili s koncertom skladb Josipa Ipavca, Wolfa, Brahmsa, Antona Martina Slomška, Adamiča in drugih v cerkvi Sv. Martina na Ponikvi. Koncert je v organizaciji Glasbene šole skladateljev Ipavcev Šentjur potekal v izvedbi sopranistke Andreje Zakonjšek Krt, baritonista in orglavca Primoža Krta in korepetitorke Mateje Hladnik.

 

Kocenovo soboto smo z aktivno udeležbo obeležili tudi z učenci, saj smo na ta dan organizirali naravoslovne, kulturne in športne dneve. Preživeli smo aktiven, zabaven in poučen dan v naravi. Igrali smo fotolov, spoznavali znamenite Ponkovljane s spletno aplikacijo Misija, oblikovali digitalni plakat s promocijo turističnih privlačnosti Ponikve, izvajali ekološke delavnice, se sprehodili po bližnjih in malo bolj oddaljenih poteh našega kraja ter ob igri in prijetnem druženju spoznavali kulturno in naravno dediščino domače pokrajine.

Galerija slik