In zaključil se je, 26. maj… naš zadnji skupni izlet, naše zadnjo prepavanje na avtobusu, pomikamo se proti koncu. Preživeli smo ga zelo dobro. Zagotovo bo vsem ostal v spominu. V prvem razredu smo zavidali devetošolcem, ki so se pozno vrnili iz zaključnega izleta in šli celo na morje! Danes pa smo bili mi tisti, ki smo zavidali prvošolcem, saj imajo še 9 let, da ustvarijo nepozabne spomine. 

 
Najprej smo šli v pustolovski park Postojna, kjer so nas zelo lepo sprejeli. Razložili in pomagali so nam, da smo spoznali pravila, ki so potrebna za varno plezanje. Nato smo se povzpeli po različnih progah, eni višje, eni nižje, a konec koncev smo se vsi imeli lepo. Tam smo bili dve uri. Vožnja do tja se je sprva vlekla, a smo si s poslušanjem glasbe krajšali čas. 
 
Nato smo odšli proti Križni jami. Prijazno so nam ponudili škornje, da si ne bi umazali in premočili čevljev in dobili smo vsak svojo svetilko. Vodiča sta bila zelo prijazna. Razdelili so nas v dve skupini. Vsak razred je spremljal vodič in z veseljem so nam povedali in pokazali zanimivosti jame.
Prišli smo do čolna in z njim zapluli po reki. Bilo je zelo lepo in voda se je lepo svetlikala, zato smo lahko kristalno jasno videli kaj se dogaja na dnu vode.
 
Ker smo postajali lačni, smo se odpravili jest v restavracijo nedaleč od Križne jame. Vse nas je čakalo lepo pripravljeno, hrana je bila odlična, skratka nihče se ni pritoževal.
 
In prišla je destinacija, ki smo jo vsi čakali, MORJE! Nekateri so šli igrati odbojko, posamezniki pa so se pogumno podali v vodo, ki je imela približno 19°C. Skakali so s pomola… Tam smo bili tri ure, veliko smo se smejali, igrali razne športe in seveda ustvarili čudovite, nepozabne spomine.
 
Prišli smo še do naše zadnje točke, sobe pobega. Vodiči so nam najprej razložili pravila. Naloge so bile za nas velik izziv, saj se v čem podobnem še nikoli nismo preizkusili. Bilo je zelo zabavno. Razdeljeni smo bili v ekipe. Ko je vsaka posamezna ekipa uspešno razrešila uganke in se rešila iz sobe, smo učiteljici uspeli pregovoriti še za dodatno destinacijo – McDonald’s.
 
Na koncu nas je čakala le še prijetna pot domov, kamor smo prispeli ob pol enih zjutraj. Izlet je bil poln smešnih, nepozabnih spominov, nekateri bodo ostali le med nami. Kar ne moremo verjeti, da je bil to naš zadnji skupni izlet. Ekskurzija je bila odlična, a žal bo kmalu sledilo slovo.
 
Teja Zabukovšek in Lara Tovornik iz 9. a