»Le kaj pametnega si izvolite v branje,

  da ne boste časa in denarjev izgubljali,

  si pošteno srce in pamet kalili.

  Berite in kar ste brali, dobro preudarite!«

 (A. M. Slomšek)

Veseli smo, da je na naši šoli ponovno oživela »NOČ KNJIGE,« ki je posvečena »SVETOVNEMU DNEVU KNJIGE,« ki se ga vsako leto spomnimo 23. aprila. Ta mednarodni dogodek vsako leto spodbuja bralno kulturo, knjige in materin jezik, ki prispeva k ohranitvi naroda in države.

Na ta dan zaživijo mnoge prireditve. Tako je bilo tudi na naši šoli, saj se je na noč branja prijavilo kar 99 učencev od prvega do devetega razreda. Učiteljice in učitelji ter ga. ravnateljica so skrbno pripravili aktivnosti za vsak razred. Učenci so prinesli svoje najljubše knjige in pripovedovali njihovo vsebino. Skupaj smo brali izbrano knjigo in ugotavljali, kaj nam sporoča. Ustvarjali smo različne izdelke in jih razstavili. Povečerjali smo večerjo, ki smo jo prinesli od doma in si jo tudi izmenjali. Ko pa smo si pripravili ležišča kar v učilnici ali knjižnici, je postalo še posebej zabavno. Veselje, pesem in smeh je bilo slišati še dolgo v noč, preden smo zaspali. Zjutraj pa smo polni nepozabnih vtisov vstopili v novo juto in nov dan, saj smo po skupnem zajtrku nadaljevali že s poukom.

Učenci in učenke so povedali, da se je bilo vredno potruditi, prebrati in pripovedovati nekaj knjig, ki so omogočile dogodivščino na NOČI BRANJA. O dogodku so povedali tudi tole:

Na Noč knjige sem se prijavila, ker rada berem. Najbolj mi je bilo všeč ko smo brali in poslušali zgodbo Moj prijatelj z drugega planeta. Predlagam, da bi pogledali tudi kakšen film. Še kdaj se bom prijavila. (Gaja)

Prijavil sem se, ker so se tudi moji prijatelji. Všeč mi je bilo poslušanje zgodbe, želel bi si bedeti do 12. ure. Še se bom prijavil. (Nejc)

Predlagava tudi igre, kakšen film in pokovko. Všeč nama je bilo branje knjige. Še prideva! (Neža in Petra)

Všeč so mi bile knjižne dejavnosti in film, ki smo si ga ogledali. Vsekakor se bom drugo leto spet prijavila! (Marja)

Mentorji in učitelji: Lea Petek, Helena Gornjak, Maruša Pečenko, Monika Vivod, Urška Gorinšek, Irena zevnik, Petra Špur, Lea Gosar, Ana Posavec, Tomaž Kurež.

Besedilo: Irena Zevnik