“To smo mi,” je bil naslov kulturnega programa, kjer so se predstavili prav vsi varovanci Varstveno delavnega centra Šentjur (VDC) in društva Sožitje Šentjur. Prijazno so sprejeli povabilo naše šole, da se nam predstavijo in tako so nas obiskali v sredo, 3.4. 2019 v dopoldanskem času. V telovadnici naše šole so nam v eni šolski uri prikazali kdo so in kako živijo. Navdušili so nas s svojim sproščenim in nasmejanim nastopom, ko so peli, plesali, deklamirali, igrali. Pravzaprav sploh niso igrali, ampak so bili resnično vse oni sami. In bili so srečni!

Zelo čustven in čudovit program so doživeto in spoštljivo spremljali vsi učenci in učitelji naše šole, prav tako pa tudi starejša skupina vrtca na Ponikvi in njihove vzgojiteljice. Ob petju in plesu smo zraven peli in ploskali, ob njihovih besedah ter predstavitvi pa mnogi tudi jokali in takrat si resnično začutil “sožitje,”med nastopajočimi in gledalci. Ob koncu smo si lahko na stojnici pogledali tudi njihove prekrasne, estetske in vabljive izdelke, ki jih izdelujejo v njihovih delavnicah.

Nastopajoče smo nagradili z velikim in dolgim aplavzom. Ravnateljica naše šole ga. Andreja Ocvirk se je vsem nastopajočim, njihovim vzgojiteljem, mentorjem in spremljevalcem zahvalila za njihovo čudovito predstavitev  in jih povabila na malico.

Ure o drugačnosti in sožitju, ki smo jo preživeli skupaj, ne bomo nikoli pozabili, kajti dotaknila se je naših duš in src. O tem pa se ne da predavati, to je potrebno samo doživeti in ponesti v življenje.

Zato hvala, da ste prišli, ker sedaj vemo, kdo ste vi!

Irena Zevnik

Galerija