V petek, 2. 2. 2024, smo v šolski telovadnici ponosno obstali ob zvokih Zdravljice, ki jo slišimo le ob najbolj svečanih državnih prireditvah. Z njo na šoli vsako leto počastimo slovenski kulturni praznik.

Rdeča nit prireditve se je pletla okoli LJUBEZNI. Čustva, ki je pri ljudeh najpogostejše, a hkrati najbolj krhko. To je na lastni koži izkusil tudi France Prešeren, pa tudi že marsikdo izmed osnovnošolcev.

France Prešeren je s svojimi pesmimi prebudil ljubezen do jezika, domovine in ustvarjalnosti, ki nas še danes navdihuje.

To je bilo vidno tudi v kulturnem programu, ki so ga pripravili učenci in učenke, in je bil letos še posebej raznovrsten ter bogat v svojem umetniškem izrazu. Priča smo bili številnim recitalom v slovenskem in angleškem jeziku, izvirnim glasbenim točkam, romantičnemu dramskemu prizoru ter poskočnemu plesu.

Ugotovili smo, da je pomembno imeti ljubezenski odnos tudi do kulture, ki se skozi čas spreminja – tako kot ljudje. Kulturo moramo zato ohraniti v sobivanju z drugimi in jo negovati ter pestovati.

Za konec se nam je ob nagovoru ravnateljice, ge. Andreje Ocvirk, pridružila še čisto posebna gostja. Z obiskom nas je namreč počastila nekdanja učiteljica geografije in zgodovine, ga. Slava Kovačič, ki je z učenci podelila nekaj čudovitih besed ter življenjskih modrosti.

Ob tej priložnosti je šoli podarila tudi nekaj izjemno dragocenih in redkih geografskih atlasov izpod peresa Blaža Kocena, ki so do zdaj krasili njeno zasebno zbirko, od letos naprej pa bodo bogatili tudi notranjost naših šolskih prostorov. Za obisk in dragocena darila smo se ji najlepše zahvalili z bučnim aplavzom ter se do ponovnega snidenja skupno poslovili z ljubeznijo v srcu.

 

Tomaž Kurež