Letošnji Martinovi dnevi na Ponikvi so potekali pod naslovom “Prehranski izzivi prihodnosti.” Tema je zelo aktualna in pomembna za današnji čas in našo prihodnost.  Prav zato je bilo organizirano predavanje, ki ga je pripravila prof. ddr. Ana Vovk Korže ter razstava pridelkov in izzdelkov Eko kmetije Debelak s Hotunja, MEDIACOR d.o.o. in BIOTOP Janeza Čretnika, VEGE&DOBRO Stanka Valpatiča ter Učni poligon za samooskrbo Dole. S svojimi likovnimi izdelki so sodelovali tudi učenci naše šole.

Otvoritev Martinovih dni je bila v petek, 8.11.2019, v dvorani kulturnega doma na Ponikvi. V kulturnem programu sta sodelovala Slomškova lika Blaže in Nežica (Rene in Larisa Špur) ter MePZ Sonce, pod vodstvom zborovodkinje Andreje Ocvirk. Za njihovo dvajsetletno uspešno delovanje je predsednik KS Ponikva, Jože Šibal podelil priznanje. TOD Ponikva pa je podelilo priznanja za najlepše urejeno okolico hiš in kmetij. Sledila je pokušina letošnjega mošta.  V soboto dopoldan je svoje fotografije o “Ponikvi nekoč in danes” predstavil ravnatelj OŠ Hruševec  Robert Gajšek, saj je njegov oče izhajal s Ponikve. Sestrici Lana in Mija Dečman pa sta popestrili razstavo s svojo glasbeno točko. Sledilo je predavanje v kulturnem domu o sodobnih izzivih prehranjevanja in pridelave zdrave hrane, zvečer pa smo v cerkvi prisluhnili petju Vokalne skupine Adam Ravbar iz Grobelj pri Domžalah. V nedeljo je bila tradicionalna slovesna Martinova sveta maša, blagoslov vina in druženje na Slomškovem trgu.

V ponedeljek dopoldan pa je bil tako kot vsako leto, za naše učence organiziran še ogled razstave, kjer nas je o pomenu zdrave hrane ponovno seznanila prof. ddr. Ana Vovk Korže. Verjamem, da smo si marsikaj koristnega zapomnili, tudi to, kar sta povedala Blaže in Nežica: “Hrana bi morala biti hrana in nič drugega. Ne zaslužek in ne doboček.” Ter: “Ljubezen in hrano moramo deliti, ne zapravljati!”

Utrinke najdete v galeriji.
Irena Zevnik