Martinovanje na Ponikvi ima dolgoletno tradicijo, saj je naša lepa cerkev posvečena sv. Martinu. Nekoč se je praznovala le Martinova nedelja s slovesno sveto mašo, saj je bil to velik farni praznik, ki so ga popestrili mnogi krošnjarji in različne stojnice.

Zadnjih trideset let pa  se je z župnijo povezalo še Turistično olepševalno društvoTOD, ki v sodelovanjem z OŠ Blaža Kocena Ponikva in z ostalimi društvi pripravlja tridnevno praznovanje s posebnim izobraževalnim programom. Letošnji gostje so bili Klub starodobnikov »VEČNO MLADI ŠENTJUR.«

 Z veliko vnemo, bogatim znanjem in prijaznostjo so pripravili razstavo starodobnih vozil s  predavanjem. Učenci naše šole so pripravili razstavo likovnih izdelkov, učenci predmeta turistične vzgoje so prodajali praktične izdelke, ki so jih sami naredili, Mladinski pevski zbor je veselo prepeval, Slomškovi liki Blaže in  Nežica ter sodobna  Blaž in Neža pa so povezovali kulturni program. Podelili so priznanja za najbolj urejene hiše in kmetije ter pripravili pokušino letošnjega mošta domačih vinogradnikov. V soboto je bilo organizirano predavanje o nekdanji tovarni TOMOS, gasilci PGD Ponikva so organizirali dan odprtih vrat s prikazom gašenja in oživljanja ponesrečenvcev, zvečer pa je bil v cerkvi koncert »Fantov z Jožefovega hriba.« Slovesno sveto mašo v nedeljo je ob somaševanju domačega župnika Jožefa Planinca vodil pater, dr. Edvard Kovač, profesor in velik poznavalec sv. Martina. Po maši pa je sledil še blagoslov letošnjega vina.

 Razstavo starodobnih vozil je bilo v kulturnem domu možno obiskati vse tri dni. Marsikdo pa se je lahko celo malo popeljal s starodobnim vozilom. V ponedeljek pa so člani starodobnikov »Večno mladi Šentjur,« na zelo poučen in konkreten način pokazali njihovo razstavo še vsem učencem naše šole. Vsi smo bili zelo navdušeni.

Zapisala: Irena Zevnik