Kosovirji (Cosovirus ferus ululans) so zanimive radovedne živali, ki živijo v Kosoviriji, jedo paradižnike in letijo na letečih žlicah.

Z učenci 4., 5. in 6. razredov smo jih imeli priložnost spoznati v SLG Celje, kjer smo se v ponedeljek, 8. 10. 2018, ob komični predstavi prepričali, da zgornje trditve držijo. Ker nam Kosovirije kljub iskanju ni uspelo najti, saj je ni na zemljevidu in je včasih tu, včasih tam, smo šli vsak po svoje proti severojugovzhodu.

Četica četrtošolcev se je za nosom podala v Človekarijo na celjski grad, kjer so učenci podoživeli preteklost grajskega življenja, petošolci so se vrnili v rimske čase in uživali v razstavi Celeiamesto pod mestom, šestošolci pa so si ogledali razstavo igrač, kot tudi razstavi Zemlja pleše in Živeti v Celju.

Kulturni dan je seveda minil prehitro in že čakamo novega, saj smo neizmerno uživali. Popotne dogodivščine kosovirjev nam še vedno niso najbolj jasne, zato imamo Svetlano Makarovič na sumu, da si je nekaj stvari kratkomalo izmislila. Mogoče. Pri teh človekih nikoli ne veš.

Kako je bilo, si oglejte v galeriji.

Petra Špur in Tomaž Kurež