Pri pouku turistične vzgoje smo izdelali zanimiv kulinarični turistični produkt Ponikve, ki smo ga poimenovali Jabolčna skrivnost. Je več kot sladica, saj turistu ponuja zgodbo, v kateri je predstavljen del zanimive in bogate preteklosti kraja.

Jabolčna skrivnost

Sestavine so premišljeno izbrane. Eno izmed glavnih sestavin sladice razberemo iz njenega poimenovanja. Gojenje jabolk na Ponikvi in v bližnji okolici ima že zelo dolgo tradicijo. Druga sestavina je zavita v skrivnost, a mnogi, ki poznajo naš kraj, zagotovo pomislijo tudi na oreh, ki nas spominja na čase, ko so se Ponkovljani radi ustavili pod krošnjo oreha, ki je stal sredi vasi in malo poklepetali, in seveda na zgodbo, ko je pod tem istim orehom potekala šolska “skušnja”, pri kateri se je dvanajstletni Anton Martin Slomšek izkazal kot najboljši učenec.

K še slajšemu okusu in lepšemu izgledu pripomore kepica doma narejenega sladoleda z jabolčnim čipsom.

Seveda ta turistični produkt upošteva smernice trajnostnega in zelenega turizma, polega tega pa turista spodbuja k zdravemu načinu prehranjevanja, saj poleg pomembnih zdravilnih koristi jabolk in orehov, vsebuje domačo polnozrnato pirino moko in rjavi sladkor.

Učenci turistične vzgoje in mentorica Mateja Bevc