Otroški parlament je potekal v torek, 14. 3. 2023, na OŠ Franja Malgaja Šentjur. Udeležili smo se ga učenci višjih razredov iz 7 šol občine Šentjur in Dobje. Te šole so OŠ Ponikva, Hruševec, Dramlje, Dobje, Šentjur, Planina in Slivnica pri Celju.

Že pred parlamentom smo se v šoli pripravljali in razpravljali o pomembnosti duševnega zdravja otrok in mladih. Tam smo vsi predstavili, kakšni problemi se pojavljajo in kako jih rešujemo.  Probleme imamo zelo podobne, najpogostejši so uspeh v šoli, ljubezen, sporazumevanje s starši ipd. Razdelili smo se na pol, polovica nas je po naših predstavitvah odšla z g. Dejanom, ki nam je povedal svojo življenjsko zgodbo. Tudi on je imel nekaj težav pri tem, kam bi se vpisal na srednjo šolo in kasneje se ni mogel odločiti, kaj bi šel študirat. Ker je bil priden učenec, je vso šolo in študij uspešno opravil in sedaj se je končno našel v pravem poklicu zanj: deljenje življenjskih izkušenj nam mladostnikom ter starejšim; sedaj se mladostniki še bolj zavedamo, da je potrebno v življenju vztrajati in verjeti vase ter izpolnjevati cilje. Povedal nam je tudi o svoji izkušnji z rakom in kako mu je šlo oz. mu gre z dekleti. Vsak dan tudi telovadi, ker mu je prijatelj rekel, da ne izgleda najbolje in ker smo vsi tekmovalni, je to vzel kot izziv, ki ga uspešno izpolnjuje. Na koncu nam je dal možnost, da smo anonimno napisali vprašanja, na katera je odgovoril.

Preostala polovica se je še bolj poglobila v pomen duševnega zdravja. Ugotovili so, da nam najbolj pomaga, da hodimo na sprehode v naravo, se v živo družimo s prijatelji, pogovorimo s kakšno starejšo osebo, če nas kaj teži …

Po tem smo izglasovali predstavnika, ki se bo v Ljubljani preizkusil na omenjeno temo. To je Gal iz OŠ Franja Malgaja Šentjur. Joži iz OŠ Slivnica pri Celju pa bo napisal poročilo, ki bo kasneje objavljeno v medijih. Na koncu so nas peljali še na pico v gostišče Bohorč.

 

Iva Zabukovšek in Rebeka Strnad