“Mi se imamo radi,”…

Letošnje zaključne ekskurzije (izleti) so na naši šoli zaradi korona virusa potekale malo drugače. Namesto avtobusov so se zadnje dni pred zaključkom pouka pred šolo gnetli učenci, ki so so se na izlet podali peš ali s kolesom. Vsi smo bili navdušeni pa še ceneje je bilo.Tretješolci so se ponovno odpravili peš v Slatino, a tokrat na kmetijo, kjer živi njihov sošolec Jan Šibal s svojo veliko družino, kot se za kmetijo spodobi. Prisrčno sta nas sprejela njegov oče Anton in mama Vladka ter njegove prisrčne sestre. Zelo težko pa nas je čakoval še Janov stari ata Alojz Šibal ter stara mama Amalija.

Najprej smo se odpočili, pomalicali in poizkusili njihove hišne dobrote. Nato smo si ogledali njihove prostore za vzrejo piščancev, hlev za vzrejo govedi in ostalih domačih živali. Učenci so si z velikim zanimanjem ogledovali še vse traktorje, priključke in pripomočke, ki jih na kmetiji uporabljajo. Da so videli kako izgleda molzni robot so skočili še k sosedom na kmetijo Pevec, kjer kmetuje Martin Pevec. Z veliko potrpežljivostjo in dobro voljo pa jih je komaj dočakal še Janov stari ata Alojz Šibal, ki pri svojih 91. letih še vedno vozi avto in ustvarja v svoji delavnici, ki jo je učencem tudi pokazal. Le kdo ne pozna njegovih domiselnih izumov in izdelkov, ki jih ima najbrž vsaka hiša na Ponikvi in okolici. Zelo rad pripoveduje o starih časih, kar je še posebno zanimivo in dragoceno. Seveda so si učenci privoščili še malo igranja, sladkanja, igranja na harmoniko in petja Mi se imamo radi. Čas je prehitro minil in morali  smo se odpraviti nazaj v šolo. Da je končni izlet odlično uspel so kazali nasmejani in zagoreli obrazi. Učenci so bili zopet bogatejši za osebna doživetja na kmetiji, kar si bodo za vedno zapomnili.

Hvala Janovi družini ter staremu atu Alojzu za prijaznost, gostoljubnost in za vse poučno in lepo kar smo pri njih doživeli!

Irena Zevnik

Film: Marko Golež