Brez izobrazbe ni napredka! Tako se je glasila rdeča nit prireditve ob slovenskem kulturnem prazniku, ki smo jo letos pripravili 10. 2. 2020. Osrednja tema dogajanja je bila razsvetljenstvo, saj mineva 200 let od smrti dveh ključnih razsvetljencev našega prostora, barona Žige Zoisa in Valentina Vodnika, kot tudi 331 let od natisa Valvasorjeve knjige Slava vojvodine Kranjske in skoraj 500 let od natisa prve slovenske knjige.

To je bil čas velikih sprememb, saj so takrat uvedli organizirano šolanje, kot ga poznamo danes, rodila se je znanost, delo razsvetljencev pa je bilo usmerjeno v vzgojo in izobraževanje predvsem kmečkega prebivalstva, ki je takrat predstavljalo večino. Razsvetljenci so zagovarjali, da je treba človeka ceniti po njegovih sposobnostih, ne po pravicah, ki jih dobi z rojstvom. Poudarjali so vrednost človeškega življenja, enakost pred zakonom in pravico do svobode.

Telovadnico smo razsvetlili s svojimi vsestranskimi talenti: osmošolci so prepričljivo odigrali prizor iz kulturnega in družbenega življenja v 18. stoletju in ga primerjali s sodobnostjo, pozibavali smo se ob nežnih zvokih citer, kitar in flavt, uživali smo v recitalih in z odprtimi usti poslušali otroški in mladinski pevski zbor. Za nameček smo spoznali tudi nov slovanski jezik, ki utegne ogroziti esperanto. Program sta odlično povezovala Neža in Vid iz 5. a. Ga. ravnateljica, Andreja Ocvirk, pa je z zaključnim nagovorom in besedami o kulturi sklepno zaokrožila prireditev in nas spomnila, da ima tudi Ponikva veliko zaslužnih mož, ki so ogromno prispevali ne le h kulturi, ampak tudi k ohranitvi slovenskega jezika, kot tudi k splošni narodni razsvetljenosti slovenskega ljudstva.

Že Anton Martin Slomšek je učil, da kdor dela za mladino, dela za prihodnost naroda. Valentin Vodnik bi se z njim strinjal in zraven dodal, da imajo možnost za uspeh vsi ljudje, ne glede na družbeni položaj. Tudi Slovenci imamo vse pogoje – naravno danost, fizično in umsko sposobnost za delo, vendar se moramo za uspeh potruditi sami. Največja nesreča, ki nam lahko prepreči napredek, je lenoba, zato se jo moramo izogibati. O tem govori pesem Dramilo, ki smo jo slišali tudi v recitalu na prireditvi. Bilo je lepó in svetló!

Naj bo leto, ki je pred nami, polno dobrodušnosti, preprostosti in optimizma. Če pa slednjega kdaj zmanjka, pa si na glas preberite tole:

Slovenc, tvoja zemlja je zdrava

in pridnim nje lega najprava.
Pólje, vinograd,
gora, morjé,
ruda, kupčija
tebe redé.

Za uk si prebrisane glave
pa čedne in trdne postave.
Išče te sreča,
um ti je dan,
našel jo boš, ak’
nisi zaspan.

Glej, stvarnica vse ti ponudi,
iz rok ji prejemat ne mudi!
Lenega čaka
strgan rokav,
pal’ca beraška,
prazen bokal.

Utrinke s prireditve si lahko ogledate v galeriji.

Učitelji II. triade.